Iniţierea

Runda a VII de negocieri comerciale din cadrul GATT Iniţiata de SUA, CEE si Japonia Desfăşurarea

Deschiderea oficiala - septembrie 1973, si au fost invitaţi cea 100 de state Au fost invitate sa participle la negocieri si tarile nemembre ale GATT (20) A avut ca obiectiv :

o Expansiunea si liberalizarea comerţului internaţional

o îmbunătăţirea cadrului legislativ pentru relaţiile corn. internaţionale

Ordinea de zi a rundei :

o Reducerea sau eliminarea barierilor vamale in comerţul cu produse industriale o Liberalizarea comerţului cu produse agricole, tropicale; o Eliminarea sau atenuarea barierilor netarifare din calea corn int. o Adoptarea unui nou cod antidumping o Accesul tarilor la aprovizionare

Constituite 7 grupe si 8 subgrupe de negocieri comerciale, având in vedere vastitatea tematicii rundei; Negocierile efectiv s-au desfăşurat in perioada (febr. 1975 - 1979) Rezultatele:

A fost dezbătută si adoptata " Declaraţia de la Tokyo", ca cărei proiect fusese adoptat in iulie 1973 Rezultatul Rundev Tokvo Domeniul tarifar :

o Reducerea taxelor vamale, in medie cu pana la 35%, la importul de produse industriale si cu 41% la cele agricole in tarile capitaliste dezvoltate. Aceste reduceri urmau sa se aplice la cea 60% din importul produselor ind. Ssi cea 30% la agricole al celor 9 principale tari capitaliste (CEE, SUA, Japonia, Canada, Austria, Elveţia, Suedia, Norvegia si Finlanda);

o Tarile in curs de dezvoltare, participante la negocieri s-au angajat sa facă reduceri la un număr restrâns de produse ; o Concesiile tarifare s-au aplicat treptat, in decursul a 8 ani (1980 -1987) Domeniul netarifar:

o Protecţionismul netarifar a determinat distorsiuni in corn mondial, cu efecte negative asupra tarilor in curs de dezv. Dar si dezvoltate o La runda Tokyo s-a pus problema anularii si inlaturarii barierilor netarifare din calea com int. o Adoptate 6 acorduri in domeniul barierilor netarifare: